2023. április 12., szerda

Gombaszószos füstölt csülök, maradékból

Húsvéti maradékmentés. A facebookon a Fóti hulladékcsökkentők csoportban szóba került, hogy elkerülhető-e, illetve elkerülhetetlen-e a túlvásárlás húsvétkor. Én azon a véleményen vagyok, hogy nem minden maradék azért keletkezik, mert nem jól kalkulálunk, egyéb okai is vannak. A mi esetünkben minden évben van hímestojás "maradék", amit az ünnep során egy kosárban tartunk és dísze az asztalunknak, utána pedig főzök belőle valamit (az idén tojáspörkölt lesz), mivel természetes anyagokkal festek (hagymahéj, kurkuma, lilakáposzta), ennek semmi akadálya nincs.
A másik maradékunk egy kis csülökhús. A nyolctagú családunkból 3 húsevő van, így egy kisméretű csülökből is van mindig maradék, amit persze mindig hasznosítunk.
Az idén gombaszószos hús lett belőle, természetesen sót nem tettem bele. Hozzá kell tennem, hogy  maradékot tudatosan is lehet képezni, ilyen volt esetünben a köretként szolgáló rizs (ugyanis hétfőn a gyerekeimnek "elvitelre" gyártott karfiol curryjához direkt többet csináltam, hogy ma minél kevesebbet kelljen a konyhában időznöm. Így az időmmel is spóroltam.

Hozzávalók (2 személyre):
  • egy kis darab maradék főtt füstölt csülök
  • 20-25 dkg felszeletelt gomba
  • 1 kis fej (5 dkg) vöröshagyma
  • 2 cikk zúzott fokhagyma (6 g)
  • kevés zsiradék (2-3 dkg-nyi vajat és egy minimális olívaolajat használtam)
  • kevés fehérbors
  • 2-3 evőkanálnyi tejföl
  • 0,5-1 dl tejszín (csak tejföllel, vagy csak tejszínnel is tökéletes)
  • apróra vágott petrezselyemzöld
Az elkészítés:
A gombát  felszeleteltem, a csülökhúst apró szeletkékre vágtam.


Mivel én nagyon szeretem a vajban pirított gomba ízét, legelőször a felforrósított zsiradékban szép pirosra sütöttem a gombát, majd kiöntöttem a serpenyőből egy tányérra.

A forró serpenyőbe beleszórtam a vöröshagymát, átkavartam, és mivel eleve kevés zsiradékot használtam, szinte semmi nem maradt a serpenyőben, ezért egy pici forróvizet löttyintettem rá, ami pillanatok alatt elpárolgot, ezért nem főtt a hagyma, pont olyan volt, mintha csak zsiradékban párolnám. Ezt még kétszer megismételtem, úgy, hogy a harmadik löttyintés előtt már a zúzott fokhagymát is belekevertem.

Ezt követően visszaöntöttem a gombát is, megszórtam őrölt fehérborssal, és kapott még egy kis löttyintés vizet is.


Még egy pici vízzel jól összeforraltam és azt követően rátettem a tejföl és a tejszín keverékét, azzal is összeforraltam, szórtam rá petrezselyemzöldet, és jól megettük (basmati rizzsel és sok salátával).














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése