2023. április 13., csütörtök

Tojáspörkölt, hímestojásból

Minden évben festek tojásokat húsvétkor, és mivel csak természetes alapanyagokat használok (hagymahéj, lilakáposzta, kurkuma), utána mindig főzünk belőle valamit. Az idén pörköltet csináltam, Igazából paprikás, de a pörkölt ebben az esetben számomra jobban hangzik.


Ez most egy duplán számító maradékmentés, mert a hétfői sültcsirke alól kiöntött zsiradék volt a pörköltalap alapja.



Ez különösen jó ízt adott az ételnek, mert vajjal kentem ki a csirke sütőedényét, mindegyik csirkecomb alatt volt egy vékony füstöltszalonna szeletke és persze a csirkéből is sült ki valamennyi  zsiradék. A látványtól nem kell megijedni, egy mini üvegdobozban volt a zsiradék, még a 2 evőkanálnyit sem érte el a mennyisége.

Hozzávalók:
  • 8 db hímestojás
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 0,5 mokkáskanál köménymag megőrölve
  • kevés örölt bors
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • 1,5 dkg liszt (én barnarizslisztet használtam)
  • 4 evőkanálnyi tejföl
  • nagyon kevés só, mivel a zsiradék már sós volt.
Ennél az ételnél a szaftkészítésen nagy hangsúly van. A tojásoknak csak át kell forrósodniuk, ezért a pörköltalapnak teljesen készen kell lennie, amikor beletesszük a felcikkezett tojásokat.

A nagyon finomra kockázott hagymát beletettem a felhevített zsiradékba, megszórtam a köménnyel és amikor átforrósodott, forróvízzel felöntöttem, Ezt még háromszor ismételtem meg, úgy, hogy a második alkalommal a fokhagymát is közékevertem. 

Amikor már a hagyma puha volt, őröltem rá borsot, megszórtam fűszerpaprikával, átkevertem, és amkor a paprika szép vörös színű lett, felöntöttem a közben felaprított paprika-paradicsom keverékkel. Jól átkavargattam és felöntöttem annyi vízzel, ami jól ellepte, és puhára főztem.

Amíg a pörköltalap főtt, felnegyedeltem a tojásokat és a lisztet kikevertem a tejföllel.

Eztán beletettem a tojásokat a pörköltalapba, és összefőztem.


A végén beletettem a tejföllel elkevert lisztet is, és egy kicsit megsóztam.
galuskával ettük (teljes kiőrlésű liszt és finomliszt 70/30% arányú keveréke), meg jó sok savanyúsággal.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése