Minden évben festek tojásokat húsvétkor, és mivel csak természetes alapanyagokat használok (hagymahéj, lilakáposzta, kurkuma), utána mindig főzünk belőle valamit. Az idén pörköltet csináltam, Igazából paprikás, de a pörkölt ebben az esetben számomra jobban hangzik.
Ez most egy duplán számító maradékmentés, mert a hétfői sültcsirke alól kiöntött zsiradék volt a pörköltalap alapja.
Ez különösen jó ízt adott az ételnek, mert vajjal kentem ki a csirke sütőedényét, mindegyik csirkecomb alatt volt egy vékony füstöltszalonna szeletke és persze a csirkéből is sült ki valamennyi zsiradék. A látványtól nem kell megijedni, egy mini üvegdobozban volt a zsiradék, még a 2 evőkanálnyit sem érte el a mennyisége.
Hozzávalók:
- 8 db hímestojás
- 15 dkg vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 0,5 mokkáskanál köménymag megőrölve
- kevés örölt bors
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- 1,5 dkg liszt (én barnarizslisztet használtam)
- 4 evőkanálnyi tejföl
- nagyon kevés só, mivel a zsiradék már sós volt.
Ennél az ételnél a szaftkészítésen nagy hangsúly van. A tojásoknak csak át kell forrósodniuk, ezért a pörköltalapnak teljesen készen kell lennie, amikor beletesszük a felcikkezett tojásokat.
A nagyon finomra kockázott hagymát beletettem a felhevített zsiradékba, megszórtam a köménnyel és amikor átforrósodott, forróvízzel felöntöttem, Ezt még háromszor ismételtem meg, úgy, hogy a második alkalommal a fokhagymát is közékevertem.
Amikor már a hagyma puha volt, őröltem rá borsot, megszórtam fűszerpaprikával, átkevertem, és amkor a paprika szép vörös színű lett, felöntöttem a közben felaprított paprika-paradicsom keverékkel. Jól átkavargattam és felöntöttem annyi vízzel, ami jól ellepte, és puhára főztem.
Amíg a pörköltalap főtt, felnegyedeltem a tojásokat és a lisztet kikevertem a tejföllel.
Amíg a pörköltalap főtt, felnegyedeltem a tojásokat és a lisztet kikevertem a tejföllel.
Eztán beletettem a tojásokat a pörköltalapba, és összefőztem.
galuskával ettük (teljes kiőrlésű liszt és finomliszt 70/30% arányú keveréke), meg jó sok savanyúsággal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése